Waar komt het kerstpakket vandaan? - De oorsprong van het kerstpakket

Het kerstpakket is zo’n 200 jaar oud. Destijds werden mensen in bepaalde contreien beloond met een voedselpakket, wanneer zij de boerderijen afstruinden en de boeren een zalig kerstfeest toewensten. De boeren gaven hun eigen personeel dan vaak ook wat. Chocolademelk en krentenbrood met spijs waren toen al typische lekkernijen in de decembermaand.

De boeren gaven hun inwonend personeel vaak op tweede kerstdag vrij. Die dag gingen de knechten en de meiden naar huis om met de eigen familie kerst te vieren. Vaak brachten ze dan een mand met lekker en praktische dingen mee voor thuis. Deze mand met lekkernijen wordt wel gezien als de eerste vorm van kerstpakketten in Nederland. Net als tegenwoordig, droeg het kerstpakket ook toen al bij aan een extra feestelijke kerst. Bovendien was een kerstpakket een blijk van waardering van de boer aan zijn personeel.

Dit boerengebruik werd al gauw overgenomen door andere handwerkslieden. De kerstpakketten bevatten vanaf toen naast het lekkere eten en drinken ook steeds vaker kleine cadeautjes. Later gingen steeds meer bedrijven hun personeel met de kerst verrassen met een kerstpakket. Zelfs soldaten die met de kerst niet thuis in Nederland konden zijn, kregen een kerstpakket. Iedere Nederlander moest met de kerst een cadeau krijgen, was de heersende mening. Daarom kregen zelfs de soldaten die in Batavia en op Sumatra verbleven allemaal een kerstpakket toen Nederlands-Indië nog bij Nederland hoorde.

Kerstpakketten in de moderne tijd

Veel bedrijven geven de samenstelling van kerstpakketten uit handen en besteden het uit aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in kerstpakketten. Hierdoor hoeven bedrijven zelf niet meer spullen inkopen, en kunnen ze vaak een keuze maken uit vele mogelijkheden.
Kerstpakketten zoals traditionele pakketten met veel eten en Themapakketten worden echt in een grote doos weggegeven. Tegenwoordig laten werkgevers hun personeel steeds vaker zelf kiezen. Werknemers kunnen dan op internet hun eigen pakket uitzoeken. Ook kiest men steeds vaker voor kerstgeschenken in plaats van een concreet pakket. Tijdschriftenbonnen, boekenbonnen, belevenissen, foto op canvas – tegenwoordig is alles bijna mogelijk. Er zijn zelfs bedrijven die kortingsbonnen voor een Botox-behandeling weggeven!

Kerstpakketten trend 2012

De kerstpakketten trend van 2012 wordt gedomineerd door Eigen Keuze Kerstpakketten, Wellness Pakketten en Rituals Pakketten. Toch is er ook een duidelijke trend zichtbaar richting de Traditionele Kerstpakketten, met vooral heel veel eten.