Kerst is in Australië een hele andere beleving dan in Europa, of Amerika. In tegenstelling tot hier, is het in Australië rond kerst immers lekker warm en zijn de dagen lang.  Geen sneeuw of kou, maar zand en warmte. Toch zijn de kerstkaarten daar niet anders dan hier: plaatjes met kerstbomen, hulst en sneeuw – in niets lijkend op de werkelijke kerst in Australië.

Toch wordt er ook in het warme Australië wel degelijk echt kerst gevierd, met een echte kerstman – compleet met (een veel te warm) noordpoolpak.


Australische  tradities

Op kerstavond komen duizenden mensen in Melbourne samen om kerstliederen te zingen. En die liedjes gaan inderdaad gewoon over een witte kerst, de gewone traditionele kerstliederen zoals wij ze kennen dus.

Kerst wordt gevierd op het strand of thuis in de achtertuin. Op het strand wordt de nationale sport cricket gespeeld, dat vooral op tweede kerstdag veel wordt gespeeld. Als aanloop naar de grote wedstrijden van de wereldcricketkalender, organiseert Melbourne Cricket Ground elk jaar de populaire selectiespelen.

Voor de waterliefhebbers is er de “Rolex Sydney Hobart Yacht Race”, een spannende zeilwedstrijd, waarvan de aftrap op tweede kerstdag plaatsvindt. Veel mensen komen naar de kust om de race te zien.

De versiering van huizen wordt gedaan met een inheemse plant met rode blaadjes: de Christmas bush. De bomen worden versierd zoals in Europa, alleen zijn de bomen anders. Echte naaldbomen vind je er niet, dus wie een “”kerstboom” wil, moet het doen met een kunststof exemplaar.


Wat eten Australiërs met de kerst?

Sommigen kiezen nog elk jaar voor de traditionele kalkoen, maar steeds meer mensen gaan voor een zomervriendelijk menu. Verse vis is een populair ingrediënt van het kerstdiner. De laatste 36 uur voor kerst is de vismarkt in Sydney open, waar men verse vis koopt om deze vervolgens op de barbecue te leggen, op het strand of in de achtertuin. Anderen kiezen voor biefstuk en garnalen. En geen glühwein maar bier of wijn uiteraard!


Kerstpakketten

Kerstpakketten kent men in Australië ook. De kerstpakketten zijn vergelijkbaar met kerstpakketten in Nederland, zoals op deze website te zien is. Kerstpakketten in verschillende thema’s, met zowel food als non-food producten. Kerstpakketten worden in Australië (en Engeland) Christmas Hampers genoemd. Er zijn niet alleen kerstpakketten, maar de hampers zijn er ook voor andere speciale gelegenheden, zoals een geboorte of verjaardag. Kerstpakketten worden dan ook niet alleen door werkgevers verstrekt, maar privé ook vaak weggegeven.

Kerst op het strand

Kerst op het strand


Tip: Lees ook hoe men kerst viert in AmerikaEngelandFinland en Zweden.