Kerst in Engeland

Kerst in Engeland is te vergelijken met kerst in Amerika. Al ver voor de kerst zijn de straten en huizen versierd met lichtjes en Londen is dan ook rond de kerst een populaire reisbestemming. 


Engelse tradities

  • Vier weken voor kerst krijgen kinderen (en volwassenen) en adventskalender. Elke dag mag een vakje worden geopend waarachter zich een lekker chocolaatje bevindt.
  • Kerstkaarten worden massaal verstuurd, 100 kaarten krijgen is geen uitzondering.
  • Op kerstavond gaan de mensen naar de middernachtmis en nuttigt men het kerstdiner.
  • Elk jaar houdt de Koningin haar kersttoespraak. Hier wordt massaal naar geluisterd en gekeken, ook tijdens het kerstdiner.
  • Mensen kopen massaal de mistletoe of maretak om deze vervolgens boven de deur te hangen. Volgens de traditie moeten een jongen en een meisje elkaar zoenen als ze samen onder de mistletoe staan.
  • Tweede kerstdag heet in Engeland Boxing Day. Voor voetballiefhebbers is dit misschien wel de belangrijkste kerstdag. Elke team speelt die dag een wedstrijd en de stadions zitten tjokvol. Zijn het door de week meer de vaders die naar de wedstrijden komen kijken, op Boxing Day komen de vrouwen en kinderen mee. Een hele family happening dus.


Wat eten de Britten met de kerst?

De Britten doen zicht tijdens het kerstdiner te buiten aan kalkoen, kerstpudding en andere heerlijke gerechten. Voordat men begint te eten, worden de Christmas Crackers uitgedeeld. Dat is een mooi ingepakt rolletje dat je opentrekt en waar een papiertje in zit met een (grappige) tekst en een cadeautje.


Kerstpakketten

Kerstpakketten worden heel veel gegeven in Engeland, maar dan vooral particulier. Mensen kopen de zogenaamde Christmas Hampers voor vrienden en familie. Bedrijven geven als kerstpakket vaak een kerstbonus.

Behalve kerstpakketten heb je in Engeland ook andere pakketten die worden gekocht. Babypakketten, pakketten om iemand te bedanken, pakketten voor iemand waar je van houdt etc. Leveranciers van kerstpakketten verkopen dan ook vaak andere “hampers” dan de Christmas Hampers.


Engels Kerstpakket

Engels kerstpakket


Tip: Lees ook hoe men kerst viert in AmerikaAustraliëFinland en Zweden.