Update: 19-9-2016

Hoe zit het nu precies met de belasting bij de aanschaf van kerstpakketten? Kunt u kerstpakketten belastingvrij verstrekken? En tot welk bedrag mag u als ondernemer de uitgave aan kerstpakketten en kerstgeschenken aftrekken van de belasting?

Wij hebben het voor u uitgezocht en voor 2016* geldt het volgende omtrent de belasting bij de inkoop van kerstpakketten:

Kerstpakketten tot 70 euro
Een kerstpakket tot 70 euro (incl. btw) kunt u belastingvrij aan uw personeel geven. U hoeft hierover dus geen belasting te betalen. Let er wel op dat het kerstgeschenk geen contant geldbedrag mag zijn. Kadobonnen zijn daarentegen wel belastingvrij te verstrekken. U mag als werkgever 20% eindheffing toepassen zolang de waarde van geschenken per werknemer de 70 euro niet overschrijdt.

Is uw kerstpakket duurder dan 70 euro? Dan heeft u nog de mogelijkheid gebruik te maken van de zogenaamde vrijstelling van kleine verstrekkingen. U kunt hier twee keer per jaar gebruik van maken en de maximale hoogte van het geschenk is in dit geval vastgesteld op 136 euro. U betaalt ook hier weer eindheffing op, ter hoogte van 45 %. Is het bedrag per geschenk toch hoger dan de toegestande 136 euro, dan betaalt u 75% eindheffing over het totaalbedrag.

Teruggave btw
De btw over de kerstpakketten kunt u aftrekken als u per jaar niet meer dan 227 euro (excl. btw) per werknemer aan personeelsvoorzieningen verstrekt.


Wat is voor u het voordeligst?
Het voordeligst voor u als ondernemer is uit te gaan van een kerstpakket van maximaal € 70. U betaalt dan per kerstpakket niet meer dan € 84 (incl. 20% eindheffing).

 

*Na 2014 bent u verplicht te werken met de werkkostenregeling. De kerstpakketten brengt u in dit geval onder in uw vrije ruimte. U mag 1,4% van de totale loonsom van uw onderneming besteden aan vergoedingen en schenkingen.